Raum suchen
Über uns

Im historischen Zentrum von Hindeloopen und in der Nähe von See, Strand und Restaurants finden Sie Bed and Breakfast "Uit Alle Windstreken". Hindeloopen hat eine reiche Geschichte und Kultur, die Sie immer noch in den kleinen Straßen und Museen der Stadt finden können. Darüber hinaus gibt es in und um Hindeloopen viele Aktivitäten wie Radfahren, Wandern und Kitesurfen.

Ziel

Hindeloopen

Naam 

In de 12e eeuw werd de plaats in een kopie van een document uit 822 vermeld als Hitinkufe en Hintinlvofe. In dezelfde eeuw werd op een kopie van een document van 825 vermeld als Hindahlop.

In een vervalst document uit de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Hindelepum, in 1398 als Hinlopen, in 1436 als Hindelopen, in 1486-1487 als To Hindelepen, in 1579 als Hindeloopen. De plaatsnaam zou verwijzen naar de sprong (hlop) van de hinde (hinda). De naam zou dus verwijzen naar de plaats waar herten paren.

Geschiedenis 

Hindeloopen is in de  8e eeuw  ontstaan als een kleine nederzetting, maar groeide uit tot een niet onbelangrijke plaats. Doordat de  Zuiderzeekust  veranderde, kwam Hindeloopen aan zee te liggen en werd het een handelsplaats. Deze kreeg in  1225 stadsrechten  en is een van de Friese elf steden. Ondanks dat degr stad geen haven had, maar slechts een  rede  in de  Zuiderzee , was Hindeloopen lange tijd een belangrijke aanlegplaats voor schepen vanuit  Amsterdam die op doorreis waren. In  1368  tekende de stad een overeenkomst met de  Hanze . De stad zou geen  Hanzestad  worden maar wel nauw verbonden blijven met deze handelsorganisatie. De Hindelooper Grootschippers voeren in hun  fluitschepen  naar de  Oostzee  om handel te drijven. Ze verkochten in de Oostzeelanden veel Nederlandse producten zoals jenever en wollen stoffen. Op de terugreis naar Hindeloopen werd hout getransporteerd naar Amsterdam en de  Zaanstreek . Uit deze periode stammen ook de bijzondere leefcultuur, de Hindelooper schilderkunst  en de  Hinderlooper klederdracht .

De bloeiperiode van de stad lag tussen 1650 en 1790, toen Hindeloopen een grote vloot bezat van ruim tachtig schepen. Volgens gegevens van de lokale belastingen uit 1749 had de stad 1600 inwoners. Aan de kapitale 17e- en 18e-eeuwse kapiteinshuizen is nog te zien hoe rijk de Hindeloopers waren.

In de  18e eeuw  nam het belang van de stad af door de concurrentie van Amsterdam en doordat tijdens de  napoleontische tijd handelsbeperkingen werden opgelegd. De stad verarmde en werd steeds meer een vissersplaats. De vissersschepen droegen de  lettercode  HI.

Hindeloopen vormde een zelfstandige gemeente, tot die in 1984 samen met  Workum Stavoren  en een groot deel van  Hemelumer Oldeferd  opging in de nieuwe gemeente  Nijefurd . Per 1 januari 2011 maakt Hindeloopen deel uit van de fusiegemeente  Súdwest-Fryslân

Eigen dialect 

Hindeloopen kent een dialect dat sterk afwijkt van het  Westerlauwers Fries , het  Hindeloopers of Hylpers. De stad had weinig contact met het achterland, maar vanuit Hindeloopen werd handel gedreven met  Scandinavië , overige landen rond de  Oostzee en  Engeland . Het dialect is hier sterk door beïnvloed. Het meest opvallende is dat het de middeleeuwse klinkers behouden heeft. Omdat het zo afwijkt van het Fries is het dialect voor de meeste Friezen moeilijk te verstaan.

Elfstedenstad

Hindeloopen is een van de 11 steden van de 11 stedentocht.  Leeuwarden , de  hoofdstad  van  Friesland , is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst (officieel) in  1909  gereden en wordt maximaal eenmaal per  winter  gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het  ijs  het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De recentste tocht vond plaats in  1997 . Er heeft nog nooit zo veel tijd tussen twee edities gezeten als nu. Het oude record stond op 8070 dagen, tussen de edities van 1963 en 1985. 

Iedere Elfstedenstad heeft een Elfstedenfontein. De inspiratiebron voor de fontein van Hindeloopen is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die hem omringen. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid. Het hert en de hinde voeden zich hiermee. Nu zetelen prachtige exotische vogels in de boom. Als je op het grote, houten gewei zit dat de boom omringt, zie je hoe ze waterspuwend met elkaar ‘praten’.

Klederdracht Hindeloopen

Hindeloopen had vroeger zijn eigen klederdracht. Anno 21ste eeuw toont alleen de folkloristische zang- en dansgroep "Aald Hielpen" de klederdracht nog bij optredens in Hindeloopen of ver daarbuiten, tot in Amerika en Japan toe.