Makkum, Workum, Koudum, Hindeloopen
Makkum werd in de middeleeuwen 'de poort naar de Zuiderzee' genoemd, Dankzij de sluizen wist de plaats zich te ontwikkelen tot een belangrijk handelscentrum, met hout-, olie- en papiermolens, steenbakkerijen, schelpkalkovens die metselkalk van hoge kwaliteit leverde, en uiteraard tegelbakkerijen. Want het aardewerk uit Makkum werd wereldberoemd. Door verzanding van de Zuiderzee liep de welvaart in de negentiende eeuw terug, maar vooral de monumentale koopmanshuizen in het havengebied laten nog steeds de welvaart van het oude Makkum zien. Workum heeft 'pas' sinds 1399 stadsrechten, en is daarmee de jongste van de Friese Elfsteden. Workum bestaat uit twee delen, gescheiden door de Diepe Dolte. De stad heeft drie musea, waarvan het Jopie Huismanmuseum de meest bekende is. Koudum ligt op een stuwwal uit de ijstijd (ca. 10 meter boven NAP). Daar komt waarschijnlijk ook de naam vandaan: Col (hoog punt) Widum (in het bos). Hoewel Hindeloopen van oudsher geen haven had maar slechts een ankerplaats was voor schepen, heeft het plaatsje toch kunnen profiteren van de handel. Hindelooper schippers dreven vooral handel met Oostzeelanden. Aan de kapiteinshuizen uit de achttiende en negentiende eeuw is nog te zien hoe welvarend Hindeloopen in die tijd was. Die rijkdom blijkt ook uit de Hindelooper schilderkunst: vrijwel alles werd beschilderd in de kenmerkende kleuren wit, groen, rood en blauw. De schilderingen waren rijk gedetailleerd.
https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsroute-van-makkum-naar-molkwerum/?routeId=58c12f8fd92c9
Afstand: 77 km
Workum, Koudum, Stavoren
Ondanks het feit dat Bolsward niet direct aan de Zuiderzee ligt, heeft de stad haar welvaart te danken aan de scheepvaart. Dankzij de goede verbindingen bloeide de handel er welig en daardoor kon Bolsward in 1412 toetreden tot de Hanze. Wie nu door de stad loopt ziet de welvaart uit die tijd terug. Stavoren lag natuurlijk bijzonder gunstig aan de Zuiderzee. Een prima voedingsbodem voor de groei van scheepvaart en handel en daarom kon Stavoren al in 1385 toetreden tot de Hanze. Hoe het afliep met de stad weet natuurlijk iedereen die het verhaal over de Vrouwe van Stavoren heeft gelezen... Maar ook in Stavoren zijn de sporen van de Hanzetijd terug te vinden, al zijn er niet veel gebouwen meer. Stavoren is namelijk nogal eens overspoeld en dat heeft grote schade aangericht. Zo verdween ook het blokhuis uit 1522. Nu wordt er in Stavoren een nieuwe replica van het blokhuis gebouwd.
https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/rondom-de-hanzesteden-deel-6/?routeId=58c2b1d4be853
Afstand: 32 km
Met deze fietsroute ontdek je een deel van volgende regio: Súdwest Fryslân. Je komt door verschillende mooie plaatsjes, zoals Hindeloopen, Molkwerum, Nijefurd, Stavoren, Scharl, Warns, Hemelum en Koudum. De route voert je langs veel mooie bezienswaardigheden in elk plaatsje waar je doorheen fietst.
https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/7106634/recreatieve-fietsroute/rondje-via-hindeloopen